Grids mikrovärld

15 december, 2012
By

BoktraveOm du nu trodde att jag drabbats av någon oanständig ohyra som du skulle få se uppförstorad på en bild taget från ett mikroskop, är jag rädd att du blir besviken. Grids mikrovärld är där alla böcker finns. Där inget annat än rå och ny kunskap ligger på lur och väntar på att hoppa in i Grids mentala värld. En värld fylld av små bokstäver som på sitt underbara vis är sammansatta till små och stora meningar av liten eller stor betydelse. Livet som student är ren och skär lyxtillvaro och under hösten har jag verkligen gått in i böckernas förtjusande värld och påbörjat min väg till att bli en klok kognitionsvetare. Genom att studera kognitiva processer såsom minne, perception, uppmärksamhet, problemlösning, beslutsfattande och emotion men även människans medvetande i kombination med datavetenskap är så roligt! Det känns helt rätt att jag tog ett break i läraryrket. Om det blir för alltid eller om jag kommer att vara lärare någon mer gång i livet vet jag inte. ”The lord works in mysterious ways” påstås det i Blues Brother och det har jag ingen anledning att ifrågasätta och därför vet jag inte hur det blir i framtiden. Det var länge sedan några månader eller rättare sagt en höst gått så fort. Men så blir det när man går in för något med hull och hår.

Under hösten har jag tillsammans med min nyfunne vän och kurskamrat gått en kurs i ACT – Acceptance and Commitment Therapy. Det är en utveckling av den kognitiva beteendeterapin – KBT. Vi har gjort mindfullnessövningar och mycket mera. Det är underbart att styra över min tid och vad jag fyller den med. Någon balans mellan vänner, familj, studier och hälsa finns det inte om man kollar på de livshjul jag gjort i ACT-kursen. Studierna har varit huvudfokus i kombination med träning under hösten och ärligt talat har jag haft ett behov av att vara osocial. Jag går här hemma i huvudsak i tights, tofflor, tröja och en schal. Mascaran fick jag slänga härom dagen för den hade torkat. Jag sminkar mig kanske en gång i veckan. Några skyhöga kostnader på sminkkontot är det alltså inte frågan om. Ekonomiskt sett funkar det, men så tänker jag över varje inköp väldigt noga och jagar extrapriser på mat. Eftersom jag mest är hemma och bara i stan några gånger i månaden gör jag inte av med så mycket stålar som tur är.

Nu är det i sluttampen av en läsperiod och termin så nu är det gruppinlämningar och tentor som ska göras. Städa upp det eftersatta hemmet gör jag dagarna före julafton. Hur har det gått med pluggeriet då? Den prestationsinriktade skulle säga att betygen är i topp ”Kognitionsvetenskap introduktion” och ”Social interaktion och kognition”.  Jag har maxat betygen. Bra eller dålig prestationshets? Kan diskuteras.  En kognitiv konflikt som kräver en top-down-analys:)  Nu är det i slutfasen på ”Interaktion, design och användbarhet” och ”Kognitiva förmågor”. Via Google +`s hangout så har vi gruppkonferenser och vi skriver om hur svårt det är att lära sig och minnas tangentbordets alla funktioner och sedan har vi gjort en liten intervjuundersökning på vad man skulle kunna ha för krav och förbättringsåtgärder på knappsaten som sitter på ratten i många bilar. Som sagt. Jag trivs. Jag tror inte längre att den som har flest akademiska poäng vinner när han dör. Det som händer är att man bara dör mer förvirrad.

Share

Leave a Reply