Utsmetade silikontuttar

2 januari, 2014
By

För ett par veckor sedan köpte jag hårprodukter från Nashi. Schampo, balsam och en hårolja köpte jag. Det lät jättebra med naturlig arganolja som gör håret mjukt och fint. Resultatet var över förväntan och lenare och slätare hår har jag aldrig haft. Det här var för bra för att vara sant! I det läget började jag undersöka innehållsdeklarationen. Dimethicone. Det är en silkonolja som är konstgjord. I sig är den inte farlig eftersom molekylerna är så pass stora att de inte kan gå in i huden, men samtidigt är just detta problemet. Det lägger sig som en hinna över hud och hår. Visst skyddar det genom att hålla ute skadliga saker, men å andra sidan hindras också huden att andas naturligt och att ta till sig bra saker. Håret blir definitivt inte reparerat, men det känns så. Det ger alltså endast en illusion av friskt hår. Eftersom molekylerna är såpass stora fungerar det utmärkt som rynkutfyllnad framför allt i olika primers. Efter att ha kollat många schampon, balsam och skönhetsprodukter har jag funnit att olika silikoner och andra ingredienser som inte är verksamma finns i nästan allting. Ibland kan man tro att fina och dyra märken har bättre ingredienser. Så är inte fallet. En utomordentligt dyr och bra handkräm från Biotherm innehåller också dimethicone. Dessutom finns det även i så kallade naturliga och ekologiska produkter också. Den här silikonen är inte vattenlöslig så för att få bort den krävs det hyfsat starka prylar som finns i schampo. Vill man fort få bort all silikonuppbyggnad i håret kan man använda diskmedel. Kan inte tänka mig att det är särskilt bra ur miljösynpunkt heller. Min jakt på schysta alternativ har tagit ny fart och nu ska jag åka och hämta ett paket med Aleppotvål och ekologiskt schampo. En bra blogg om naturlig skönhet heter Naturligt snygg.

 

 

Share

2 Responses to “ Utsmetade silikontuttar ”

  1. admin on 4 januari, 2014 at 17:25

    Ja, det var trist. Nu har jag tvättat håret med Aleppotvål och det passade inte mitt hår alls. Nu åter till Dr Bronner´s magic all purpose soup.

  2. Sara on 3 januari, 2014 at 01:34

    Suck! Jag visste det. För bra för att vara sant. Suck igen! =(

Leave a Reply