Veckans spaning – Smartphonen och mindfulness

31 januari, 2014
By

Välkommen till ett nytt koncept här på bloggen. Varje vecka är ambitionen att du ska få ta del av en spaning som gjorts under veckan. En spaning kan handla om något som är på allas läppar under veckan eller så är det en högst egen reflektion över något som fått hjärncellerna att studsa i hjärnlooparna. Spaningarna kommer att relatera till saker och ting som går att härleda till kognition och då främst situerad sådan. Det handlar om att människan på olika sätt agerar och reagerar i samspel med sin omgivning och andra människor. Hur människan agerar och reagerar, alltså interagerar beror på situationen. Det var en enkel definition på begreppet. Sist i varje spaning kommer en lista med referenser för dig som vill veta mer.

Interaktioner, smartphones och mindfulness handlar den här veckans spaning om.  Låt mig börja med att säga att jag älskar tekniska prylar. Att dra igång en ny app eller ett nytt program och använda det för att se om det var något att ha eller ej tycker jag är väldigt roligt. Likaså är det intressant att se hur teknik funderar rent tekniskt. Men hur förhåller vi oss egentligen till den mobila tekniken?

För några veckor sedan stod jag i kön vid kundtjänst på Biltema. Framför mig stod två män och grejade med sina telefoner. Sedan stod jag och tittade på och funderade på det som jag såg och hörde runt omkring mig. Bakom mig stod ett par och samtalade om vad de skulle göra om det inte fanns mer klinkers att få tag i och hur det var med sonen och om han skulle komma hem till helgen eller inte.  Hade jag haft wifi-anslutning hade jag förmodligen också stått och kollat Facebook, mejl och surfat lite i väntan på att få hjälp. Nu hade jag inte det vilket medförde att jag stod och tittade på folk, funderade över vad den där saken som låg i en kundkorg var till för och överhörde samtalet bakom mig och fick funderingar om hur deras som såg ut och… Kort sagt så var det mycket som pågick runt omkring oss när vi stod där i kön. Allt detta och mycket mer därtill upplevde jag i brist på wifi-anslutning. Frågan är nu om de två männen framför mig missade något? Säkerligen var de i tankarna på något helt annat ställe än här och nu på Biltema. De var förmodligen i dåtid då de kollade uppdateringar på Facebook eller i framtiden när de skulle  fundera ut vad de ska svara på något meddelande. De såg i alla fall inte ut att vara närvarande där de stod med sina smtphoneupplysta, vinterbleka ansikten och tokstirrade på skärmen. Att vi tillbringar vår tid i dåtid eller framtid via mobil teknik går stick i stäv med mindfulness-konceptet. Mindfulness handlar om att vara just här och nu och stillsamt observera vad som pågår inom sig själv och runt omkring. Det är något av en paradox att det vimlar med mindfullnessappar till telefonerna och att nätet kryllar av sidor som handlar om mindfulness, när det enklaste vore att släppa taget om telefonen, paddan eller laptopen.

Vill du veta mer?

  • Här är en artikel om frånvarons gemenskap av Bengt Ohlsson. Frånvarons gemenskap.
  • DN har en artikelserie som tar upp hur vi förhåller oss till med lättillgängliga tekniken. Du nya digitala värld.
  • Artikel i SvD där upphovsmannen till den populära formen av mindfullness intervjuas. Intervju med John Kabat-Zinn.
  • Artikel i Expressen som manar till samtal om vad som händer bakom skärmarna av Helena Granström. Bakom skärmarna.
  • Hur teknikutvecklingen gått från de första datorerna och fram till nu. Hur ska den nya tekniken utformas och till vad? undrar Carroll. Human computer interaction.

 

 

 

Share

Leave a Reply