Öppna kontorslandskap

14 april, 2014
By

”Folk som försöker arbeta i öppna kontorslandskap blir ofta störda. Deras klagomål är inget vi längre kan vifta bort, menar nu en enig forskarkår”, enligt Vetenskapens värld som har ett avsnitt ikväll om just detta. Pratet om att kunna hålla många bollar i luften och simultankapacitet är egentligen inte riktigt vettigt. Det handlar snarare om att människan ständigt växlar fokus för sin uppmärksamhet. Visst finns det faktorer som gör att vi ibland kan filtrera bort ljud som vi anser mindre viktiga som till exempel när vi är på en fast och enbart hör den som vi för tillfället pratar med. I ett kontorslandskap är det inte riktigt så eftersom man där är mer på alerten för att snappa upp konversationer eftersom det kan vara viktig information som ständigt utväxlas. Positivt är att forskarna nu belagt det som många människor spontant känt på sig och erfarit, nämligen att det finns problem. Vad de nya flex-kontoren och aktivitetsbaserade kontorsmiljöerna har för påverkan på människor återstår nu att se.

Se och läs mer på:

http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/samre-arbetsmiljo-i-oppna-kontorslandskap

Share

Leave a Reply