Diskriminering av folk på landsbygden

6 maj, 2014
By

”När marknaden inte vill och statens pengar inte räcker till måste man ta saken i egna händer om man på landsbygden skall få tillgång till bredband med hög överföringskapacitet där både  Internet, telefoni och TV kan samsas. Genom att bilda samfälligheter eller ekonomiska föreningar har byalagen genom eget arbete och ibland stöd av staten och kommunerna lyckats få fiber till hemmet vilket innebär att de har en framtidssäker bredbandsinfrastruktur med i princip obegränsad kapacitet. Stadsnätsföreningens, SSNf, projekt Fiber till byn i samverkan med LRF är ett sätt att inspirera folk i byarna att ta fram spadarna och ta saken i egna händer. Det är också brådskande då många på landsbygden riskera att bli utan sin fasta telefon då en nermontering av kopparnäten är nära förestående”. Så sägs det i en broschyr som givits ut av Svenska Stadsnätsföreningen, Europeiska jordbruksfonden och LRF som du hittar på den här sidan. Kostnad för den enskilde beräknas till 20000 kronor. När jag läste om hur de faktiskt diskriminerar folk på landsbygden blev jag riktigt upprörd. Visserligen förstår jag med att det inte är ekonomiskt försvarbart att gräva milvis med fiber, men då borde det ordnas så att tekniska lösningar med överföring i luften kan ske. Där jag bor har jag inte ens 3G och ej heller 4G. De som styr borde satsa på att ha en god infrastruktur på landsbygden eftersom även storstäderna är beroende av den. Var ska annars 08-folket få sitt närproducerade och ekologiska livsmedel? Ska de ha en ko och lite gräs på balkongen ihop med en hönsfarm på vinden kanske? Kontentan av detta blir att det är skillnad på folk och folk, även om vi alla betalar skatt.

Share

Leave a Reply