Kognition och superfood

8 maj, 2014
By

indexSuperfoodtrenden är här. Gojibär, blåbär, hampaprotein, ägg, fisk… Listan kan göras lång och butikhyllorna svämmas över av nyttig mat. Nu är frågan om det ska behöva vara så märkvärdigt? Visst är det kul att piffa till yoghurttallriken med några schysta bär i sann supermatsanda, men för många människor handlar det kanske inte just om att tillsätta saker för att må bra.  Att äta överhuvudet taget är en bra idé. Drygt hälften av ungdomarna äter frukost varje dag enligt en undersökning. I artikeln slås det fast att det medför konsekvenser på den fysiska hälsan. ”Dåliga frukostvanor och lågt intag av frukt och grönsaker var också associerat med sämre skolprestationer. Högt intag av nyttig mat och lågt intag av onyttig mat var likaledes associerat med bättre skolprestationer” skriver Livsmedelverket på sin site. Av erfarenhet ser jag att den här trenden att inte äta frukost går neråt i åldrarna. Eleverna är trötta och sega och frågar om det inte är mat snart. Förvisso kan det bero på att undervisningen inte är så jätteskojig alla gånger, men en tråkig lektion på fastande mage gör den troligtvis än hemskare än om magen åtminstone hade varit nöjd. För att eleverna ska få ett energitillskott före lunch uppmanar ofta lärarna att eleverna ska ta med sig frukt. En jättebra idé för de som kommer ihåg frukten. Nu börjar det bli lite problematiskt att som lärare göra denna uppmaning då det finns föräldrar som med hög stämma hävdar att skolan ska vara avgiftsfri och då får väl skolan hålla med frukt i så fall. Då infinner sig frågan om skolan ska bekosta frukt istället för läromedel? Som klasslärare får man en pott pengar och det ska räcka till allt som ska köpas in till klassen, så det blir en prioriteringssak i så fall. Men om eleverna får assistans av sina föräldrar att äta frukost hemma skulle mycket vara vunnet för än så länge är det så att föräldrarna är den största påverkansfaktorn vad det gäller barnens frukostvanor. Barn har en tendens att göra som de vuxna gör och inte som de säger.

Share

Leave a Reply