Kvantifiera livet

2 januari, 2016
By

fitnessarmbandInte helt ovanligt är att det blir väldigt aktuellt med att aktivera sig på det nya året efter dagar av frosseri av julens godheter. Ett sätt att kanske öka motivationen eller för att få påminnelse om att röra på sig är att använda någon form av gadget. Det finns appar, smart watches och så fitnessarmband som loggar alltifrån steg till hur sömnen har varit. Att ha ett stöd för hur ens välmående och rörelseaktivitet ser ut är kanske en god idé vid första anblicken, men det är inte helt riskfritt.

Man brukar kalla prylar som har sensorer och som är kopplade till Internet för Internet of things och dessa armband faller inom den här kategorin. På Internettjänster loggas dina data och frågan är vem som äger kunskapen om dina rörelse- ät- och sovvanor? Hur är säkerheten och kan dessa data samköras med andra personliga data för att kartlägga ditt liv i marknadsföringssyfte?

Rent kognitivt kan det vara bra med en pryl som motiverar till rörelse och som belönar för utfört arbete. Att se i en graf hur många steg som faktiskt har tagits triggar belöningssystemet. Att sedan kunna dela med sig av sina framsteg genom att lägga ut den finfina grafen på sociala medier är ändå mer belönande i takt med att antalet likes ökar. Det är inte heller så dumt att bli påmind om att det är dags att röra på sig. Vissa armband har också en funktion där vad man äter kan loggas.

För många människor kan den här typen av Internet of things vara en utomordentlig hjälp till att må lite bättre. För andra kan det bli en hets att prestera mera och bättre in absurdum där teknikens loggande litas på i väldigt hög grad. Till syvende och sist är frågan om människan själv eller tekniken har rätt om hur man mår? Blir vi bättre människor av att mäta och kvantifiera allt vi gör?

Share

Leave a Reply