Vad ska det bli med alla trasiga själar skolan?

20 februari, 2017
By

Imorse vaknade jag i god tid och åkte med lätt förväntan till jobbet efter en veckas sportlov. Visserligen hade jag redan igår kväll kollat jobbmejlen så jag visste att jag hade en lite krånglig och tråkig sak att lösa. Det skulle visa sig vara en fis i Mississippi mot det som skulle komma. Jag åkte hem med sorg i hjärtat och tänkte att det var då fan att man inte ska kunna få vara glad. En lärare hoppade av ett samarbetsprojekt där hon verkligen skulle behövas, men hon orkar inte på grund av arbetsbördan. En stressad rektor och sedan tre oroliga mammor vars barn har det oerhört tufft i skolan väntade här näst. Det är barn som inte mår bra och där vi i skolan gör anpassningar eller också slirar det med anpassningar för att de glöms bort i klassrummet av läraren som har så många elever. Jag hävdar med bestämdhet att skolans traditionella högstadiesystem som nu även sprider sig nedåt i åldrarna skapar otrygghet där elever kommer i kläm. I synnerhet de som av olika anledningar har trasiga själar. Jag ser en ökning av flickor som inte mår bra och ändå förväntas de av nitiska lärare prestera fina betyg. Det är som att be mig hoppa 2,42 i höjdhopp! BUP:s organisation har rasat samman och vi i skolan saknar tid, personal och kunnade för att hjälpa dessa barn på riktigt och inte bara anpassa lite. Det är ett stort misstag av politikerna att låta oss i skolan hålla på med anpassningar in absurdum. I synnerhet där det är så många lärare inblandade kring en och samma elev. Där blir det ofta fel. Inte av ovilja hos lärarna utan för att det har blivit alltför många elever som behöver anpassningar och även särskilt stöd. Alla elever behöver ha bra vuxenrelationer i skolan och det gäller i synnerhet de elever som det slirar för. Lärarna har inte de bästa förutsättningarna för att honna skapa dessa relationer. Det finns elever som träffar sin mentor på lektionstid först i årskurs 8. Det måste bli bättre på många plan.Det kostar naturligtvis pengar som politikerna måste hosta fram, för annars har vi allför många barn som riskerar att inte får ett gott vuxenliv. Jag tror att man behöver uppfinna nya sätt att bedriva skola där det vekligen blir en skola värd namnet. En skola för alla!

Share

Leave a Reply