Men ord asså!

9 januari, 2018
By

En bild säger mer än tusen ord påstås det. Ord kan ju också framkalla bilder så egentligen borde ju bild och ord vara kalas i kombination. I de flesta fall. Det finns Power Point-presentationer som en har sett som drunknar i information i form av text och bild. Då saknas både Point och Power. Kalas ja. Ett ord som jag burit med mig i ett par veckor bara för att det är så härligt är ordet kalaskokerska. Jag kan inte förklara varför, men det låter bara så underbart. Ändå ska jag försöka förklara mig. Kolla på själva formen av ordet rent grafiskt. Kalaskokerska. Långa härliga staplar som är tämligen jämt fördelade i ordet med en, två och tre konsonanter mellan vokalerna. För övrigt är min bild av en kalaskokerska en rakryggad kvinna som är stolt över sitt kunnande. På något sätt är det en hyllning till de kvinnor som vara riktigt duktiga inom matlagningskonsten och som lagade mat åt finfolket.  Jag är väl medveten om köns- och socialgruppsskillnader som inte är så politiskt korrekta i vår samtid. Men nog sjutton låter det finare att vara kalaskokerska än att säga att en är kock och jobbar med catering.

Varje år kommer det en nyordslista som Institutet för språk och folkminnen sammanställer. För 2017 fastnade jag för spetspatient och killgissa. Vilka är dina favoriter?

På tal om ord och språket vill jag avslutningsvis rekommendera Språket i P1 som varje måndag kommer med nytt avsnitt. Jag brukar lyssna på podden. Om du är lite språknördig är det ett höjdarprogram. Och är du inte språknördig är det kul för alltid lär en sig något om vårt språk på ett hyfsat underhållande vis.

Så nu har jag inte doxat och inte varit alltför cringe hoppas jag.

Share

Leave a Reply