Nåbarhetens olovandes lov

14 maj, 2020
By

I dessa tider av Corona-viruset har du förmodligen också drabbats av ett tilltagande digitalt inflöde. Möten hålls på olika mötesplattformar istället för fysiska möten, skolor har distansundervisning enbart eller parallellt med den vanliga klassrumsundervisningen och arbetslivet har blivit mer komplext än någonsin. Jag har både pluggat och läst en hel del om produktivitet och ledarskap de senaste åren av den enkla anledningen att det är väldigt intressant. Samtidigt kan det inte vara fel med tanke på det jobb jag har med en oändlig ström av inflödande arbetsuppgifter. Idag har jag jobbat hemifrån. Det var gött att få en massa gjort i lugn och ro. Lugn och ro kanske var en överdrift, men det kom ju inte en massa folk in på kontoret och frågade om jag har en minut som alltid blir mer än så. Jag säger inte att det är andras fel att minuten blir mer än så. Det är ju kul och intressant att prata med kollegor och annat folk. Men nåbar var jag tvungen att vara från dagens soffkontor. Så därför var jobbtelefonen, Skype för företag och Microsoft teams igång samtidigt som jag betade av vad som kändes som en miljard mejl i inkorgen. Det tog två och en halv timme att svara på alla mejl. Jag hade ju planerat att jag skulle hinna mer än att beta av mejlkorgen på de timmar som jag skulle jobba idag. Men den reflektion jag gör är att det spelar ingen roll om du ställer status på stör ej/upptagen/sitter i möte/gått för dagen på dessa digitala forum. Rätt som det är är det någon som förväntar sig respons och helst på momangen och en avbryter den uppgiften en är inne i. Jag är själv likadan så det är inte det att jag är bättre än någon annan på att kolla statusen på personen ifråga. Det jag funderar över är om det är för lätt att slänga iväg ett mejl eller ett meddelande och det är därför vi känner att vår egna produktivitet blir lidande när inflödet av meddelande är konstant? Tro inte att du kan multi taska för det kan ingen. Det en gör är att flytta uppmärksamheten mellan olika saker vilket är otroligt kognitivt krävande. Min to do-lista har en tendens att inte hinnas med. Det kan också vara så att mer komplexa arbetsuppgifter görs i andra hand eftersom mejlkorgen och meddelanden är lättare att beta av samtidigt som det är så gött att ha en tom inbox. Då blir en nöjd! Dumt för egentligen borde en bli mer nöjd över att ha kunnat jobba fokuserat och köttat av den där megakrångliga superdupergrejen. Det har säkert något med dopamin att göra. Quick fix är nice. Nu kanske du undrar vart allt detta svammel ska leda till för någon slags slutsats. Det gör jag med fast en liten tanke har jag ju. annars hade jag inte fått kli i fingrarna som ledde till att jag faktiskt uppdaterar bloggen. Jag ska under nästa vecka testa följande saker:

Sätta av tid varje dag i kalendern för mejlhantering

Eat the frog vilket betyder att göra den krångligaste och mest krävande uppgiften först av allt på morgonen

Respektera andras statusuppdateringar på kommunikationsplattformarna

Ta en extra fundering på om jag verkligen måste mejla eller om jag kan lura ut det själv.

Tänka mig för vilka jag cc-ar mejl till

Inte mejla ut jobbiga saker till medarbetare på fredagar

Fatta att jag skriver upp för mycket på den dagliga ToDo-listan och istället ta topp 3 som faktiskt är realistiskt att hinna med och ha en löpande ToDo som jag kan plocka ifrån ifall jag hinner mer än top 3.

Nu känner jag att jag får återkomma med en uppdatering efter nästa vecka. Det kanske är ett sätt att hålla mig på banan, för inte fan vill jag göra en uppdatering där jag konstaterat att det gick åt h…e. Skämmas vill jag ju inte. Kanske har något av detta inspirerat dig till att testa något nytt för att öka din produktivitet eller helt enkelt få jobblivet lite mindre stressigt. Ha det gott!

Share

Leave a Reply